Сватба във Варна

Докато Смъртта Ни Раздели

Posted on: 18/09/2009


Сватбено обещание

Не случайно вкъщи нямаме точилка за тесто, а тиганите са на достатъчно високо място.

Мъжете могат да командват в офиса, но вкъщи жените са шефовете.
Изследване показва, че жените имат повече власт от мъжете във взимането на решения и доминират в дискусиите.
“Изследването показва най-малко, че бракът е място, където жените могат да упражнят част от силата си”, споделя главният ръководител Дейвид Вогел, психолог. “Дали това е заради смяната на социалните роли, не знаем.”
“По-голямата част от изследователската литература в психологията предполага, че жените са по-слаби”, продължава той. “Те са базирани на факта, че традиционно мъжете получават повече пари и затова имат способността да взимат големи решения във взаимоотношенията.”Това не е въпросът в неговото изследване.
Вогел и колегите му разпитали 72 женени двойки, които са били на средна възраст от 33 години и женени от около 7 години. Повечето от участниците били бели (66%), азиатци (22%), испанци (5%) и афро-американци (4%). Последните 3 процента били от други националности.
Всяка двойка отговорила на въпроси относно задоволеността си от своите взаимоотношения и общата способност за взимане на решения.

Тогава всяка двойка забелязала проблем във взаимоотношенията си, който не би могъл да бъде решен без помощта на партньора. Докато парите и домакинската работа били популярни теми, сексът не се появявал толкова често като брачен проблем.
Проблемите, избрани от съпрузите/съпругите, включвали:

 • Пари — 18% (съпрузи) / 13% (съпруги)
 • Домакинска работа — 15% / 15%
 • Приятели и семейство — 10% / 19%
 • Чувства и емоции — 10% / 13%
 • Време, прекарано заедно — 13% / 10%
 • Взимане на решения — 18% / 4%
 • Секс — 4% / 1 %
 • Интимност — 1% / 1%
 • Общуване — 3% / 4%
 • Деца — мъжете въобще не избрали този проблем; 3% от жените го направили
 • Други промени във взаимоотношенията — 4% / 17%

Учените записали на видео двойките по време на дискусията с тях, която продължила 10 минути.
Тренирани доброволци кодирали видеозаписите, използвайки скала, която преценява взаимодействията на двойките, базирани на думи и поведения, свързани с обвиняване (обвинява, укорява и критикува партньора); изискване (натякване, искане, притискане, за да предизвика промяна); оттегляне и избягване (избягва проблема, като се колебае, сменя темите, отклонява вниманието или гледа настрани); и дискутиране.
Съпругите са по-изискващи — искащи промени във взаимоотношенията си с партньора или в самия него — и е по-вероятно да стане по техния начин. Това се случвало независимо от това, кой е избрал темата като проблем.
Жените не просто говорили повече от своите съпрузи.
“Не става дума просто, че жените изкарват теми, за които не са били питани, но че мъжете приемали това, което казват.” – обяснява Вогел. “Жените комуникират с по-силни съобщения и мъжете им се съгласяват или отстъпват.”
Една причина за жените в командване може да бъде, защото те носят бремето да се уверят, че семейното огнище върви добре.
“Жените са отговорни за надзираването на взаимоотношението, да са сигурни, че то е в ред и че всички са щастливи” – продължава психологът.
Фактът, че жените притежават сила, може да е сигнал за щастлива двойка. (Разбира се, може и да е знак за нещастна, но кого го интересува? – бел. моя) “Има изследване, според което това е отличителен белег за щастлив брак — ако мъжете приемат да се влияят от съпругите си”.

автор: Христо Христов/Az-jenata.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Баланс байкове детски колела без педали каски Kiddimoto


Some Rights Reserved

Advertisements
%d bloggers like this: